Gør noget unyttigt og scor dig dit næste job

Hvis du vil være interessant for virksomheder, og leve et liv for din egen fremfor andres skyld, er det tid til selvforglemmelse og kreativ frigørelse. Alligevel følger vi med strømmen og lader os drage af en samfundstrend af KPI’er — Konstant Pressede Individer.

Camilla Linnemann

Relation

cli@syndicate.dk

4

min. læsetid

April 29, 2020

Forestil dig denne situation: Jobsamtalen er nået til den fase, hvor kandidaten skal give sin personlige fortælling og bliver spurgt ind til, hvad han interesserer sig for. Svaret kommer hurtigt og stolt; hans arbejde er hans hobby. Alt, hvad han opsøger, læser og afprøver, omkredser hans fagområde. Lederen nikker anerkendende. Her er en passioneret medarbejder, en ildsjæl, én der virkelig brænder for sin profession. Jobbet er dit, tillykke! Eller hov vent lige et øjeblik…

Som leder har jeg siddet med rigtig mange rekrutteringer og mødt kandidaten ovenfor næsten lige så mange gange. Forskellen var, at jeg som leder ikke per default nikkede anerkendende. Fortalte de derimod, at de skrev noveller, legede med LEGO eller havde en passion for Ikea-hacks, blev jeg nysgerrig. Hvorfor? Fordi det kræver mod i dagens samfund at bruge tid på noget, der er lystbetonet fremfor nyttigt. Og rent faktisk kan det unyttige vise sig at være rigtig nyttigt, når fremtiden efterspørger kreative mennesker, der er vant til at udfordre sig selv på andre måder end bag skrivebordet.

KPI — Konstant Presset Individ

Kultursociolog Emilie van Hauen har ændret det efterhånden danske begreb KPI (Key Performance Indicators), der normalt er et managementværktøj til at måle resultater. Van Hauens alternative version af forkortelsen matcher vores samfund bemærkelsesværdigt: KPI = Konstant Pressede Individer.

Hvornår har du sidst følt dig presset? Jeg gætter på, at dit svar faldt rimelig prompte, og du er ikke alene. Når du er på arbejde, vil du gerne præstere, og det vil din leder også gerne overfor sin chef. Før du har set dig om, er du en integreret del af en fødekæde af lemminger, der jagter arbejdstimer, effektiviteringsinitiativer og must win battles. Og når du kommer hjem, har du sørget for at konceptualisere hver en hjørnekrog af familieprojektet og din personlige udfoldelse.

Du er verdens bedste konceptmager

Tilberedningen af din families aftensmåltid er løftet fra rugbrødsmadder eller spaghetti bollo til en bæredygtig, grøn måltidskasse fra Simple Feast — jep, den fra sociale medier, fordi både du og dine børn har et ansvar (og et image), I skal leve op til. Din løbetur er et nødvendigt træningspas i din mentale sundhedskampagne, som du har lovet dig selv at være fuldt dedikeret til dette forår. Og uden at du har opdaget det, er dit fokus på højtlæsning for lillemanden gået fra at være ren hygge til en vigtig del af at styrke dit barns mentale sundhed og indlæringsevne.

Sidestik i livet

Av, vent lige! Kan du ikke altid følge med? Du bliver forpustet, og det stikker i siden. Den voksende, jagende smerte af sidestik starter med at tvinge dit tempo ned, og til sidst bliver den så gennemsyrende, at du må stoppe helt op for en stund.

Har du sidestik i livet er det på tide at få fokus væk fra dit selvrealiseringsprojektog lade selvforglemmelsen indtage din krop. Fortab dig i noget andet end dig selv. Noget du virkelig har lyst til, uden det har nogen særlig nytte.

Gør som Dronningen, gør noget unyttigt

I 2018 opfordrede Dronning Margrethe i sin nytårstale danskerne til at gøre noget unyttigt.

» Prøv at gøre noget, der ikke er nødvendigt, noget der ikke er behov for, noget unyttigt,« lød det.

Nu kan jeg ikke huske den daværende statsministers tale fra samme år, men mon ikke den i højere grad har handlet om effektivisering, optimering og accelerering. Vi skal være effektive, nyttige og dygtige. Allerede i mødregrupperne begynder snakken om “den kompetente baby”. Enhver leg er opløftet til et højere formål, der bidrager til barnets samlet kompetenceudvikling. Leg for legens skyld har vi svært ved at finde tid til i vores nyttige liv — og da slet ikke som voksne.

Fordi jeg har lyst!

For et år siden begyndte jeg ret impulsivt at sy. Mine omgivelser har haft reaktioner som “Jeg vidste ikke, du kunne sy” og “Det ville jeg aldrig kunne finde tid til”.

Til det første svarer jeg, at det kunne jeg heller ikke, men jeg havde lyst til at sy. Jeg køber stof uden at ane, hvad jeg skal bruge det til, og jeg syer løs af kjoler og nederdele i børnestørrelse til trods for, at husstanden rummer tre drenge. Hvorfor? Fordi jeg har lyst!

Har jeg tid til det? Det ved jeg ikke. Når du laver noget af lyst, tænker du ikke over tiden. Jeg har selv fuldtidsarbejde, fire børn i huset og en skøn flok venner, jeg også gerne vil se. Så jeg siger ikke, at det er let at finde tid. Når jeg alligevel prioriterer det over nullermænderne eller 2 timers ekstra aftensarbejde, er det fordi jeg kan mærke, at hengivenheden til at lave noget lystbetonet håndværk, som ingen hverken har bedt mig om eller betalt mig for, giver min fantasi og kreativitet frit løb. En kreativitet og energi jeg overfører direkte til mit arbejde næste dag, helt uden at tænke over det.

Frigør din kreativitet og glem dig selv

Så tilbage til jobsamtalen: For hvorfor spidser jeg ører ved ham, der bygger LEGO eller har en anden lystbetonet hobby?

Svaret er, at jeg oplever at den ”unyttige” medarbejder er bedre til at frigøre kreativitet og glemme sig selv, fordi han/hun har øvet sig i at mærke og investere i sin lyst uden et særligt mål.

Et Konstant Presset Individ derimod er trænet i frygt og omgivelsernes forventninger. Frygt for ikke at arbejde nok, læse nok faglitteratur, servere sund nok mad for sine børn, være tynd nok, succesfuld nok osv.

Som Albert Einstein har sagt ”Play is the highest form of research”, så måske er det det, du skal overveje at investere i, og fremhæve til din næste jobsamtale?

Endnu mere guf til din hjerne og karriere